Podcast: Sophie en Coco naar het einde van de loonkloof

In dit artikel

Podcast tip: Sophie en Coco naar het einde van de loonkloof.

Het is 24 oktober, 1975. 5 graden, geen ongewoon koude vrijdagochtend in IJsland – maar toch zeker geen dag als alle andere. Door het hele land maken vrouwen zich klaar om de deur uit te gaan. Niet naar hun werk, of om de kinderen naar school te brengen. En zeker niet om boodschappen te doen. De vrouwen van IJsland gaan vandaag de straat op. Winkels, scholen, fabrieken, wasmachines, mannen, kinderen: ze zullen het een dagje zonder vrouwen moeten stellen. 

Want 90% (!) van alle IJslandse vrouwen staakt die dag. En daarmee maken ze een punt dat misschien logisch klinkt, maar blijkbaar toch moet worden bewezen: voor de IJslandse samenleving zijn vrouwen – onmisbaar. 

Sophie & Coco reisden naar IJsland om met de vrouwen te spreken die deze staking organiseerden. Hoewel het inmiddels bijna 50 jaar geleden is, herinneren mensen zich de staking nog als de dag van gisteren.

Lees hier ook het interview met Sophie en Coco op de website van Eva Jinek.

Vrijdag 11 november gaan ze in Pakhuis de Zwijger in gesprek over de podcast tijdens ‘de laatste vrijdagmiddagborrel’. Zien we je daar?!

En maandag 14 november gaan we in gesprek met Minister van Gennip over de loonkloof. Ben jij er ook bij?